De 7 zintuigen van een mens

Ieder mens heeft 7 zintuigen, al kan het zijn dat sommige niet zo goed werken als ze eigenlijk zouden moeten werken. Maar, wat is een zintuig eigenlijk? Een zintuig is een gespecialiseerd orgaansysteem dat een mens in staat stelt om zijn of haar omgeving te kunnen waarnemen.  Iedereen kent wel de vijf belangrijkste zintuigen, maar ben jij ook benieuwd naar de minder bekende varianten? Lees dan deze blogpost!

De 5 meest bekende zintuigen

Bijna iedereen kent de vijf belangrijkste zintuigen van ons lichaam wel. Dit zijn namelijk horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Ook zijn velen van ons er door corona achter gekomen hoe vervelend het is als sommige zintuigen je opeens in de steek laten. Zo betekenen zintuigen veel voor ons bestaan. Door te kunnen ruiken, kunnen we beter proeven en dit zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld kunnen genieten van eten. Ook kunnen geuren ons waarschuwen voor allerlei situaties. Denk aan chemische gassen die niet goed zijn voor onze gezondheid. Ook is het handig wanneer je kunt ruiken of je eten nog goed is of dat je het moet weggooien. En natuurlijk is het fijn om aan jezelf te kunnen ruiken wanneer je hebt gezweet en je afvraagt of er geen naar luchtje aan je hangt!

Verder zijn je ogen er om je goed door het leven te sturen. Ook dit is weer een zintuig die het ons mogelijk maakt om extra te genieten in het leven. Hoe fijn is het dat je je geliefden kunt zien en alle andere mooie dingen in het leven. Je gehoor maakt het mogelijk om iemands stem te waarnemen. Je kunt naar muziek luisteren en genieten van rustgevende geluiden. Geluiden kunnen je kalmeren en je het gevoel geven dat je ertoe doet. Merk je dat je gehoor de laatste jaren is verslechterd en wil je hier graag iets aan doen? Je kunt dan een hoortoestel kopen. Hiervoor ga je eerst langs bij een audicien. Deze kan een gehoortest bij je afnemen waardoor je precies weet welk apparaat voor jou geschikt is. Ook wanneer je last hebt van je andere zintuigen kun je hier vaak iets aan laten doen.

Wist jij van het bestaan van deze zintuigen?

Het eerste minderbekende zintuig is ons evenwichtsorgaan. Het zorgt ervoor dat we balans hebben en bijvoorbeeld kunnen fietsen. Het volgende zintuig is proprioceptie. Dit zintuig zorgt voor onze bewegingen en ons lichaamsbewustzijn. Daarnaast bestaat er volgens sommigen nog eentje, namelijk: "het zesde zintuig" (eigenlijk achtste). Dit is je intuïtie en zorgt ervoor dat je als het ware in contact staat met het bovennatuurlijke. Gebruik jij je zesde zintuig al?

Geef een reactie