Omgaan met werkdruk: zorg voor een goed overzicht 

Een goede balans vinden tussen werk en privé is lastig. Daarbij kunnen de werkzaamheden op jouw werk zich in rap tempo opvolgen, waardoor je geen moment kunt uitrusten. Dit kan leiden tot meer ziekteverzuim en als je voor langere tijd zo doorgaat, ligt zelfs een burn-out op de loer. Het is daarom belangrijk dat je leert omgaan met werkdruk. Wanneer je eenmaal weet waar je allemaal aan kunt denken, kun je direct een verschil maken en merk je dat jouw lichaam en geest verbeteren. Maar hoe zorg je voor een verbetering? Onderstaande informatie zorgt dat jij hiermee aan de slag kunt. 

Overzicht aanbrengen in de taken 

Gedurende de dag krijg je veel verschillende taken van jouw werkgever of klant. De hoeveelheid taken kunnen zich opstapelen, waarbij de deadlines verschillen en je ook veel verschillende taken tegelijk uit moet voeren. Hierdoor raak je al snel het overzicht kwijt van wat jij moet doen. Het is daarom van belang dat je als eerste meer overzicht creëert. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een planning maken, waarin je alle taken bij elkaar zet en per uur inplant wat je moet doen. Dit overzicht brengt meer rust in je hoofd en je kunt eenvoudiger afstrepen wat je al voltooid hebt. 

Taken uit handen geven en goed overleggen 

Ook een goed overleg met collega’s en de werkgever is belangrijk om beter om te gaan met de werkdruk. Als je steeds meer werkzaamheden krijgt, moet je op tijd aangeven als je er niets meer bij kunt hebben. Je zult er dan achter komen dat jouw werkgever vaak onbewust meer taken geeft of dat er een speciale reden achter zit. Het overleg met collega’s kan ertoe leiden dat je taken uit handen kunt geven. Vooral als je alles bespreekt, zijn collega’s vaak bereid om je te helpen en jij de werkdruk kunt verlagen. Onderhoud daarom goed contact en je merkt dat er veel mogelijk is. 

Verslavingen voorkomen of oplossen

Als de werkdruk hoog is, ben je geneigd om naar middelen te grijpen die jou meer energie geven. In eerste instantie is er koffie, waarbij de cafeïne een boost geeft om weer met de werkzaamheden te beginnen. Het kan ook zijn dat je naar drugs kijkt. Als je een drugsverslaving hebt ontwikkeld, zal de werkdruk echter niet omlaaggaan, maar juist steeds hoger worden. Zorg daarom dat je op tijd hulp zoekt en de natuurlijke rust in jouw lichaam terugkrijgt. Er zijn voldoende instanties in jouw omgeving die jou van de verslaving af kunnen helpen en het overzicht met jou terug kan halen.

Geef een reactie